Kerstmis en Oud&Nieuw zijn tradities die vaak samen met familie worden gevierd. Naast dat deze dagen feestelijk zijn, zijn dit ook dagen waarbij alles anders is dan anders. Voor mensen met dementie kan dit veel onrust met zich meebrengen. Ergotherapie Willen-Kunnen ging opzoek naar tips om onrust tijdens de feestdagen te voorkomen zodat u samen kunt genieten van tradities en gezelligheid! 

* Wees zuinig op tradities

Houd tradities zoveel mogelijk in stand. Voor iemand met dementie zorgen tradities meestal voor een vertrouwd en veilig gevoel. Maak een recept wat uw van vroeger uit gewend bent om met kerst te eten, ga naar de kerk wanneer u dit zo gewend was of kijk samen naar ouder kerstfilms.

* Hecht waarde aan muziek

Muziek is een goed middel om een positieve beleving te creëeren. Samen zingen kan verassende momenten opleveren, zelfs in een ver gevorderd stadium van dementie gaat zingen vaak nog wel. Oude kerstliedjes kunnen goede herinneringen opwekken en voor een goede sfeer zorgen.

* Vraag om hulp

Leg als mantelzorger de lat niet te hoog voor u zelf. Zorg goed voor u zelf en vraag om hulp zodat u er niet alleen voor staat. U kunt bijvoorbeeld voorstellen dat iedereen een deel van de maaltijd klaar maakt of vraag iemand om voor u de boodschappen te doen.

* Bouw rustmoment in

Een hele dag met z’n allen doorbrengen is voor iemand met dementie erg intensief. Creëer rustmomenten en spreek dit duidelijk af met uw gasten. Wanner u merkt dat het uw naaste teveel wordt zorg er dan voor dat er de mogelijkheid is dat hij/zij zich even terug kan trekken uit de drukte.

* Kies voor een activiteit

Voor iemand met dementie kan het moeilijk zijn om in een groep gesprekken te volgen, kies daarom voor een activiteit zodat niet het gesprek op de voorgrond staat. Voorbeeld van geschikte activiteiten zijn: een wandeling maken, samen foto’s kijken, liedjes zingen of een klassieke kerstfilm kijken.