Mobiliteit

Mobiliteit gaat over de wijze waarop we ons verplaatsen. Dit kan zowel binnen, als buitenshuis zijn. Denk aan lopen, traplopen, fietsen of autorijden.

 

Er zijn veel klachten die je mobiliteit kunnen beïnvloeden. Je kunt minder makkelijk gaan en staan waar je wilt. Dit kan het risico op vallen vergroten, je wereld kleiner maken en ervoor zorgen dat je minder beweegt.

 

Tijdens de ergotherapie kan jouw mobiliteit centraal staan. Hoe verplaats jij je op dit moment? Sluit dit aan bij wat je kunt? Nu en in de toekomst? Hoe kan jouw mobiliteit ondersteund worden, de situatie veiliger of jouw wereld weer groter worden?

 

Ergotherapie helpt inzicht te krijgen in jouw mobiliteitsniveau en helpt jouw activiteiten hier zo goed mogelijk op af te stemmen. We kunnen bezig gaan met:

  • Omgevings-analyse

  • Valpreventie

  • Verkeerstraining

  • Scootmobieltraining

  • Sta/loophulpmiddelen

“Kan het ook anders?”

Hulpmiddelen:

 

Hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je mobiel blijft. Het gebruik van een hulpmiddel levert wat op in plaats van dat je er wat door verliest. Echter kan het soms een grote stap zijn om jouw activiteit te veranderen door een hulpmiddel in te zetten.

 

De ergotherapeut denkt mee, laat zien en kan helpen bij het aanvragen of adviseren van hulpmiddelen.

 

De ergotherapeut weet welke vergoedingsmogelijkheden er zijn voor hulpmiddelen via de zorgverzekeraar of Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

 

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen. Soms weten we de oplossing maar weten we geen hulpmiddel te vinden dat voldoet. We proberen dan met onze eigen creativiteit te maken wat wél kan.

 

Iedereen is anders. Elke situatie moet afzonderlijk beoordeeld worden. Wat voor de één werkt, hoeft voor een ander juist niet handig te zijn.

 

Om toch een idee te krijgen van eventuele mogelijkheden zijn hieronder voorbeelden te zien van hulpmiddelen die regelmatig worden ingezet (nogmaals dit zijn dus niet alle mogelijkheden).

Wandbeugel

Trippelstoel

Rollator

Drempelhulp

Toiletverhoger

Driewielfiets

Scootmobiel

Rolstoel

Kantel Rolstoel

Actieve tillift

Passieve tillift