Scootmobieltraining

Scootmobieltraining

 

De scootmobieltraining van Ergotherapie Willen-Kunnen bestaat uit drie modules:

  • Scootmobiel vaardigheden;
  • Scootmobiel verkeerskennis;
  • Scootmobiel praktijkrit.

De training is individueel en vindt bij voorkeur plaats in de eigen omgeving. Samen met de ergotherapeut wordt afgesproken welke modules gevolgd zullen gaan worden. Een module kan uit meerdere bijeenkomsten bestaan dit wordt individueel naar behoefte afgestemd. Tijdens de scootmobieltraining wordt gebruik gemaakt van de scootmobiel van Ergotherapie Willen-Kunnen, in overleg kan de training ook op een eigen scootmobiel plaats vinden. Naast de drie modules is er aandacht voor het gehoor, zicht en reactievermogen. Bij het positief doorlopen van de scootmobieltraining wordt er een certificaat uitgereikt.

De ergotherapeut kan naast de scootmobieltraining u ook ondersteunen bij het aanvragen/aanschaffen van een scootmobiel.

Hieronder leest u meer informatie over de verschillende modules. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ergotherapie Willen-Kunnen.

Module 1: Scootmobiel vaardigheden
Deze module bestaat uit verschillende vaardigheden die te maken hebben met het kennismaken met de scootmobiel, het rijden en manoeuvreren. Hierbij kunt u denken aan: veilig plaatsnemen, snelheid doseren, drempels oprijden enz.

Modele 2: Scootmobiel verkeerskennis
Deze module is ontwikkelt omdat het rijden met een scootmobiel specifieke regels in het verkeer met zich mee brengt. Er is aandacht voor verschillende onderdelen zoals: verkeersborden, plaats op de weg en veiligheidsregels. Tijdens deze module wordt hier gezamenlijk over gesproken waarna een aantal vragen voorgelegd zullen worden.

Module 3: Scootmobiel praktijkrit
De aangeleerde vaardigheden uit module 1 zijn geoefend in een rustige omgeving. Bij module 3 worden deze aangeleerde vaardigheden in de praktijk gebracht in verschillende verkeerssituaties. Het anticiperen op het verkeer staat hierbij centraal, ook is er aandacht voor voorzichtigheid, afleidbaarheid, zelfvertrouwen en het kennen van de weg. De praktijkrit wordt ingericht op het eindgebruik. Wanneer de iemand de scootmobiel vooral wil gebruiken om boodschappen te doen kan er tijdens module 3 een winkel bezocht worden.

Lees ook ons blog over: “Rijden op een scootmobiel