Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid gaat over zelfstandigheid, eigen regie kunnen voeren en niet – of zo min mogelijk – afhankelijk zijn van anderen.
Er zijn veel klachten die invloed kunnen hebben op jouw zelfredzaamheid. Je doet er misschien veel langer over om jezelf aan te kleden, waardoor je minder tijd over hebt voor andere dingen. Of je bent aangewezen op hulp van anderen, zoals thuiszorg. In alle dagelijkse activiteiten kan zelfredzaamheid van belang zijn. Soms kan je niet alles zelf, maar kan het wel anders.
Tijdens ergotherapie kan jouw zelfredzaamheid centraal staan. Hoe zelfredzaam ben je? Wat moet je hiervoor doen? Is dit nu en in de toekomst mogelijk? Welke aanpassingen zijn er mogelijk?
Ergotherapie helpt inzicht te krijgen in jouw zelfredzaamheid en helpt jouw activiteiten hier zo goed mogelijk op af te stemmen. We kunnen bezig gaan met:
Eigen regie
Oefenen van dagelijkse activiteiten
Aanpassingen aan de omgeving
Leren om te werken met een hulpmiddel
Instructies aan mantelzorgers of thuiszorg
“Kan het ook anders?”
Hulpmiddelen:
Hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je zelfredzaam blijft. Het gebruik van een hulpmiddel levert wat op in plaats van dat je er wat door verliest. Echter kan het soms een grote stap zijn om jouw activiteit te veranderen door een hulpmiddel in te zetten.
Ergotherapie denkt mee, laat zien en kan helpen bij het aanvragen of adviseren van hulpmiddelen.
De ergotherapeut weet welke vergoedingsmogelijkheden er zijn voor hulpmiddelen via de zorgverzekeraar of Wmo(Wet maatschappelijke ondersteuning).
Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen. Soms weten we de oplossing maar weten we geen hulpmiddel te vinden dat voldoet. We proberen dan met onze eigen creativiteit te maken wat wél kan.
Iedereen is anders. Elke situatie moet afzonderlijk beoordeeld worden. Wat voor de één werkt, hoeft voor een ander juist niet handig te zijn.